detail poster

Tien tips om je planning skills te verbeteren

Judy Rebel

3 augustus 2023

Hoe verbeter ik mijn planning skills?

Het verbeteren van je planning skills vergt enige inzet en oefening, maar het is zeker mogelijk om effectiever te worden in het plannen en organiseren van je werk en leven. Hier zijn enkele tips om je planning skills te verbeteren:

1. Maak gebruik van een planner of agenda

Investeer in een (online) planner of gebruik een digitale agenda om je taken, afspraken en deadlines overzichtelijk bij te houden. Door alles op één plek te noteren, voorkom je dat belangrijke zaken vergeten worden.

2. Stel realistische doelen

Wees realistisch bij het plannen van je taken. Overschat niet wat je op een dag kunt doen. Het stellen van haalbare doelen zal je motivatie verhogen en voorkomt het gevoel van chaos. Je kunt je bijvoorbeeld ergeren aan de niet opgeruimde zolder, maar je kunt ook elke week een kamer of een kast beetpakken.

3. Prioriteer taken

Gebruik methoden zoals de Eisenhouwer Matrix om je taken te prioriteren op basis van urgentie en belangrijkheid. Richt je eerst op de taken die hoog in beide categorieën scoren.

4. Maak To-Do-lijstjes

Maak elke dag een to-do-lijstje met de belangrijkste taken die je wilt voltooien. Streep de taken af wanneer je ze hebt volbracht, wat een gevoel van voldoening geeft.

5. Breek grote taken op

Grote projecten kunnen overweldigend lijken. Verdeel ze in kleinere, behapbare taken en plan deze stapsgewijs in.

6. Wees flexibel

Plannen kan onverwachts veranderen, en het is belangrijk om flexibel te blijven. Leer om te gaan met wijzigingen en pas je planning indien nodig aan.

7. Evalueer je planning

Neem regelmatig de tijd om je planning te evalueren. Kijk naar wat goed ging en wat beter kan, en leer van je ervaringen om je planning skills te verbeteren.

8. Elimineer afleidingen

Identificeer afleidingen die je van je taken afhouden en probeer deze zoveel mogelijk te elimineren. Creëer een omgeving die bevorderlijk is voor focus en concentratie.

9. Leer van experts

Lees boeken, artikelen of volg cursussen over time management en planning. Leer van experts die waardevolle inzichten en technieken kunnen delen.

10. Vraag om hulp of begeleiding

Als je merkt dat je moeite blijft hebben met plannen, overweeg dan om professionele begeleiding te zoeken. Een loopbaancoach, planner of time management expert kan je persoonlijk advies en ondersteuning bieden.

Onthoud dat het ontwikkelen van betere planning skills tijd kost en dat het belangrijk is om geduldig te zijn terwijl je deze vaardigheden verfijnt. Met consistentie en inzet zul je merken dat je steeds effectiever wordt in het plannen en organiseren van je werk en leven.

Hier kun je “Tien tips om je planning skills te verbeteren” downloaden op A4 formaat.

Gepubliceerd Op: 3 augustus 2023 / Categorieën: Duurzame inzetbaarheid, People, Zelfleiderschap / Label: , , , /