Duik je koffer in met Rebelski #8: groeien en bloeien

Judy Rebel

6 mei 2024

Blog 8: Groei en Bloei: persoonlijke ontwikkeling op de werkplek

Welkom terug bij de serie “Duik je koffer in met Rebelski.” In deze serie wordt de koffer gebruikt als metafoor voor iemands persoonlijkheid en verschillende aspecten van het leven op de werkvloer. Op deze blogs-pagina kan je ze allemaal teruglezen. Vandaag wordt dieper ingegaan op het belang van persoonlijke ontwikkeling en het effect op de werkvloer.

Buiten groeit en bloeit alles weer, het is een heerlijke tijd van het jaar als je het mij vraagt. Het gaat bij mij altijd borrelen en bruisen en het is een moment om even boven mezelf uit te stijgen en kritisch te kijken of ik nog steeds blij ben met wat ik doe. Gelukkig kan ik zeggen dat ik verschrikkelijk veel energie geef en haal uit mijn werk. Peoplemanagement noem ik dat.

Omdat ik veel uitdaging en afwisseling nodig heb lees ik veel over mijn vak en doe ik bijscholing en neem ik deel aan (intervisie)netwerken. Daarmee zorg ik dat ik bijblijf in mijn vakgebied maar ook nieuwsgierig op verkenning ga. ”Onderzoekt alles en behoudt het goede” is dan ook een uitspraak die bij mij past.

Persoonlijke ontwikkeling voor iedereen

Persoonlijke ontwikkeling is essentieel voor iedereen, het geeft je het gevoel dat je er toe doet en zeker als je erkenning krijgt voor je ontwikkeling motiveert dit enorm! Het stellen van doelen en het volgen van trainingen zijn niet alleen waardevol voor de groei van individuen maar dragen ook bij aan de prestaties en het succes van het team als geheel.

Een belangrijk aspect van persoonlijke ontwikkeling is zelfreflectie. Door regelmatig de tijd te nemen om te evalueren waar je staat en waar je naartoe wilt, kun je doelgerichter werken en jezelf blijven verbeteren. Daarnaast is het ontdekken van nieuwe vaardigheden en het effectief gebruik maken van feedbackmechanismen cruciaal voor groei en ontwikkeling.

Wat kan je als werkgever doen?

Als werkgever is het belangrijk om een cultuur te creëren waarin persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd en gewaardeerd. Dit kan onder meer door het aanbieden van trainingsmogelijkheden, het faciliteren van mentorprogramma’s en het regelmatig voeren van ontwikkelingsgesprekken. Door te investeren in de groei van medewerkers investeer je ook in de groei en het succes van je organisatie als geheel. Dit doe je heel eenvoudig met vitamine A. Weet wat er speelt bij je mensen en speel hierop in. Een goede werk-privébalans is net zo belangrijk, persoonlijke ontwikkeling draagt hieraan bij.

Een voorbeeld. Als werkgever kan je bijvoorbeeld een computercursus aanbieden voor je productiemedewerkers. Vaak zijn het de partners die via mail communiceren met de werkgever. Door deze kleine handreiking laat je zien dat iemand belangrijk voor jou is. Ze hebben deze cursus niet direct nodig in hun werk maar krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen en dat levert meer werkplezier en betere prestaties op!

Investeer ook in je eigen ontwikkeling als ondernemer. Ben ik nog wel op de goede weg, haal ik nog voldoening uit mijn dagelijkse bezigheden, wordt ik nog wel voldoende uitgedaagd of is er ruimte voor iets nieuws? Wat ga of blijf ik zelf doen en wat ga ik uitbesteden of mensen voor aannemen, zijn helpende vragen.

Kortom, persoonlijke ontwikkeling is ongelooflijk belangrijk.  Als werkgever is het belangrijk dit te stimuleren en faciliteren door het goede voorbeeld te geven. Door continu te streven naar groei en bloei kunnen zowel individuen als teams het volledige potentieel benutten en kunnen jullie samen veel bereiken.