passende puzzelstukjes vormen cirkel

Wat is een werkervaringsplek en wat kan je ermee?

Judy Rebel

24 juli 2023

In dit artikel lees je hoe je als werkgever een win-win situatie kunt creëren door iemand met een achterstand op de arbeidsmarkt in jouw team op te nemen.

Een werkervaringsplek = een win-win kans voor werkgevers en deelnemers

passende puzzelstukjes vormen cirkel

Bron afbeelding: http://mvouithethart.blogspot.com/2014/10/past-sociaal-bij-ondernemerschap.html

Als onderdeel van mijn tweedespooractiviteiten ben ik op zoek naar bedrijven die openstaan voor het bieden van een waardevolle werkervaringsplek. Een werkervaringsplek biedt talloze voordelen voor zowel werkgevers als deelnemers, waardoor het een win-winsituatie is voor alle betrokkenen. In dit artikel lees je wat een werkervaringsplek inhoudt en de voordelen die het met zich meebrengt.

Wat is een werkervaringsplek?

Een werkervaringsplek is een tijdelijke mogelijkheid voor individuen om praktische ervaring op te doen binnen een bepaalde branche of functie. Het is vaak bedoeld voor mensen die hun vaardigheden willen ontwikkelen, hun kennis willen uitbreiden of een carrièreverandering willen maken.

In mijn geval zoek ik bedrijven die een werkervaringsplek willen bieden voor deelnemers die ik begeleid in het tweede spoor. Ik zoek werkplekken voor onder meer de volgende functiegroepen: administratie, elektrotechniek, ict, montage, assemblage, productie, receptie, horeca, binnendienst, veiligheid en bewaking, service, support en zorg.

Het gaat om mensen die bezig zijn met hun re-integratie en in het kader van de procesgang Wet Verbetering Poortwachter op zoek zijn naar werk bij een andere werkgever omdat er bij hun eigen werkgever onvoldoende mogelijkheden zijn. Deze werkervaringsplekken worden meestal aangeboden voor een specifieke periode, variërend van één tot twee maanden. Bij een werkervaringsovereenkomst zijn drie partijen betrokken: de medewerker (deelnemer genoemd), de werkervaringsgever (de werkgever die een werkervaringsplek beschikbaar stelt) en de begeleidende instantie (dat ben ik via het outplacement/re-integratiebureau GvMWerkt!). En natuurlijk verder de wettelijke werkgever, bedrijfsarts en arbodienstverlener.

Voordelen voor de werkervaringgever:

  1. Frisse Inzichten en Talentpool: Door het aanbieden van een werkervaringsplek kunnen werkgevers nieuwe talenten ontdekken en aantrekken. Deelnemers brengen vaak frisse ideeën en perspectieven met zich mee, waardoor het team wordt verrijkt.
  2. Voorselectie van Potentiële Medewerkers: Een werkervaringsplek fungeert als een proefperiode, waardoor werkgevers de kans krijgen om de deelnemers te beoordelen voordat ze een vaste aanstelling overwegen. Dit minimaliseert het risico bij het aannemen van nieuwe medewerkers.
  3. Positieve Bedrijfsuitstraling: Bedrijven die zich inzetten voor het bieden van werkervaringsplekken tonen betrokkenheid bij het ondersteunen van individuele loopbanen en worden gezien als sociaal verantwoordelijke organisaties.

Voordelen voor de deelnemer:

  1. Praktijkgerichte Ervaring: Deelnemers krijgen de mogelijkheid om relevante werkervaring op te doen en hun vaardigheden aan te scherpen.
  2. Netwerkopbouw: Tijdens de werkervaringsperiode kunnen deelnemers waardevolle professionele connecties opbouwen, wat hun toekomstige carrièrekansen vergroot.
  3. Carrièreperspectief: Voor mensen die een carrièreswitch overwegen, biedt een werkervaringsplek een waardevol inzicht in het nieuwe vakgebied, wat hen helpt te beslissen of het de juiste keuze is.

Tweedespooractiviteiten en salarisuitbetaling:

In het kader van spoor 2 wordt het salaris van de deelnemer gedurende de werkervaringsperiode doorbetaald door de wettelijke werkgever, zolang dit traject binnen de wachttijd van twee jaar is. Dit betekent dat het financiële aspect geen belemmering vormt voor het verkennen van nieuwe carrièremogelijkheden. Hooguit kunnen er afspraken gemaakt worden over reiskosten.

Neem contact op voor een Werkervaringsplek

Bent jij of ken jij een bedrijf dat openstaat voor het bieden van een werkervaringsplek? Dan kom ik graag in contact. Samen kunnen we een waardevolle ervaring creëren voor de deelnemer, terwijl jouw organisatie profiteert van nieuwe perspectieven en potentiële toekomstige medewerkers.

Neem contact op, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken en een vruchtbare samenwerking kunnen starten. Meer lezen over de procesgang Wet Verbetering Poortwachter, klik dan hier.

Ontdek de voordelen van werkervaringsplekken – voor werkgevers én deelnemers!