Duik je koffer in met Rebelski #9 reflecteren en vooruitkijken

Judy Rebel

29 mei 2024

Duik je koffer in met Rebelski – deel 9: Tijd voor reflectie en vooruitkijken

Welke hoed past?

Chapeau!

Welkom terug bij de serie “Duik je koffer in met Rebelski.” In deze serie is de koffer gebruikt als metafoor voor iemands persoonlijkheid en de verschillende aspecten van het leven op de werkvloer. Vandaag wordt de serie afgesloten. Net zoals je je koffer inpakt voor een vakantie, is het goed om je “persoonlijke koffer” ook regelmatig opnieuw in te pakken en te evalueren of je nog op het juiste pad zit. Voor mij is de vakantieperiode al aangebroken en dat is ook tijd voor reflectie en vooruitzien. Ik merk dat ik alle thema’s wel zo’n beetje behandeld heb en het is tijd voor wat nieuws. Over de vorm en frequentie ga ik eens heel hard nadenken, suggesties welkom natuurlijk! Welke hoed past mij?

Tips om de inhoud van je koffer aan te passen

Je vult je koffer doorlopend met ervaringen, kennis en vaardigheden. Hier zijn enkele stappen om je koffer inhoudelijk te checken:

  1. Reflectie: Neem de tijd om terug te kijken op de afgelopen periode. Wat zijn de hoogtepunten en welke uitdagingen ben je tegengekomen? Wat heb je geleerd en wat zou je anders willen doen?
  2. Prioriteiten stellen: Bepaal wat echt belangrijk voor je is. Dit kan zowel op persoonlijk als professioneel vlak zijn. Wat wil je bereiken en welke stappen moet je nemen om daar te komen?
  3. Nieuwe vaardigheden: Overweeg welke nieuwe vaardigheden je wilt ontwikkelen. Misschien wil je een nieuwe taal leren, een hobby oppakken of een cursus volgen die je professioneel verder helpt.
  4. Balans tussen werk en privé: Evalueer je werk-privébalans. Zorg dat je tijd maakt voor ontspanning en de dingen die je gelukkig maken. Dit helpt je om fris en gemotiveerd te blijven.
  5. Toekomstplannen: Maak concrete plannen voor de toekomst. Stel doelen en bepaal hoe je deze wilt bereiken. Dit geeft je richting en motivatie om verder te gaan.

Tijd voor een pauze

Net zoals je je koffers inpakt voor een vakantie, is het ook belangrijk om af en toe een pauze te nemen van je dagelijkse routine. Dit helpt om je geest op te frissen en nieuwe energie op te doen. Dat kan een ommetje zijn maar ook een paar dagen weg, of een langere periode ertussenuit gaan.

Tot slot

De serie “Duik je koffer in met Rebelski” heeft je hopelijk geïnspireerd om regelmatig stil te staan bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het opnieuw inpakken van je koffer is een doorlopend proces dat je helpt om fris en gemotiveerd te blijven, zowel op het werk als in je privéleven. Doe dit altijd met vitamine A, dat krijg je terug, beloofd!

Ik wil je bedanken voor het volgen van deze serie en ik hoop dat je er veel aan hebt gehad. Geniet van je pauze(s) en neem de tijd om te reflecteren en plannen te maken voor de toekomst. Tot ziens en wie weet, tot de volgende serie!