detail boek cover

Wat is zelfleiderschap en wat kan je ermee?

Judy Rebel

29 juni 2023

Zelfontwikkeling bij persoonlijke- en teamontwikkeling

boek cover

Bron afbeelding: Bol.com

Introductie

In een snel veranderende wereld, waarin individuen en teams worden geconfronteerd met talloze uitdagingen en kansen, is zelfontwikkeling of zelfleiderschap noodzakelijk. Zelfleiderschap stelt mensen in staat om de controle over hun eigen leven en succes te nemen. Het gaat om het bewust sturen, motiveren en beïnvloeden van jezelf om persoonlijke doelen te bereiken en welzijn te bevorderen. De seven habits oftewel de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Franklin Covey hebben mij enorm veel geleerd en geïnspireerd. Het is een boek om te lezen en te herlezen! Deze unieke benadering van zelfontwikkeling heb ik geïntegreerd in mijn eigen leven en in mijn dienstverlening. In dit blogartikel lees je wat zelfleiderschap inhoudt en hoe je dit op individueel en teamniveau kunt ontwikkelen.

Wat is zelfontwikkeling of zelfleiderschap?

Zelfleiderschap is het vermogen om bewust de regie te nemen over je eigen leven. Het gaat om zaken zoals zelfbewustzijn, motivatie, zelfregulatie, zelfdiscipline zelfvertrouwen en het maken van effectieve keuzes. Door jezelf te blijven ontwikkelen, kan je je potentieel maximaliseren, effectiever omgaan met uitdagingen en meer voldoening halen uit jouw persoonlijke en professionele leven. Het houdt het nooit saai en staat ook nooit stil maar je moet het willen en kunnen zien. Je moet kritisch naar jezelf durven kijken.

Hoe kan Rebelski je helpen met zelfleiderschap?

Rebelski moedigt mensen aan om hun eigen pad te kiezen, hun eigen regels te bepalen en authentiek te zijn in hun acties. Weloverwogen besluiten nemen en de gevolgen van je keuzes accepteren is een belangrijk thema in mijn werk.

Rebelski begeleidt individuen bij het ontwikkelen van zelfleiderschap door het bevorderen van zelfbewustzijn, het aanmoedigen van persoonlijke groei en het stimuleren van onafhankelijk denken. Het moedigt mensen aan om hun sterke punten te omarmen, hun valkuilen te erkennen en uitdagingen aan te gaan om persoonlijke groei te stimuleren. Rebelski helpt individuen om vertrouwen op te bouwen in hun eigen capaciteiten, hun passies te volgen en hun eigen pad naar succes te creëren.

Ook voor teamleiders of managers in diverse rollen helpt zelfkennis bij het uitoefenen van deze rol. Je leert effectiever communiceren doordat je jezelf en de ander beter begrijpt. En dan is het in jouw team geen 1 + 1 = 2 maar 1 + 1 = 3!

Hoe kan zelfleiderschap helpen bij teamontwikkeling?

Een professionele teamcoach inschakelen bij teamontwikkeling en het versterken van zelfleiderschap op collectief niveau kan zeer nuttig zijn. Door teams aan te moedigen om rebels te zijn in hun denken en handelen, worden ze aangemoedigd om out-of-the-box te denken, nieuwe perspectieven te verkennen en innovatieve oplossingen te vinden. Met mijn werkwijze stimuleer ik open communicatie, diversiteit van ideeën en een cultuur van continue verbetering aan. Het stimuleert ook een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid binnen het team, wat leidt tot betere samenwerking en prestaties.

Als mensen gezien en gehoord worden voelen ze zich gelukkiger, presteren ze beter en ontstaat minder verzuim en verloop.

Conclusie

Zelfleiderschap of zelfontwikkeling is een cruciale vaardigheid in de moderne wereld, en Rebelski biedt een unieke benadering om dit te versterken op zowel individueel als teamniveau. Door zelfbewustzijn, zelfmotivatie en zelfvertrouwen te vergroten, stelt Rebelski individuen in staat om hun potentieel te realiseren en authentieke leiders te worden in hun eigen leven. Op teamniveau moedigt Rebelski teams aan om rebels te zijn in hun denken en handelen, waardoor ze innovatiever, veerkrachtiger en effectiever kunnen worden. Door zelfleiderschap te omarmen en Rebelski toe te passen, kunnen individuen en teams hun eigen pad naar succes en voldoening creëren in een wereld vol mogelijkheden en uitdagingen.

Meer weten? Neem contact met me op.