Wat is geweldloze communicatie en wat kan je ermee?

Judy Rebel

4 juli 2023

Geweldloze communicatie: effectieve tips voor betere interactie

Deze pagina gaat over het belang van geweldloze communicatie en ik deel enkele handige tips waarmee je gemakkelijk effectiever kunt communiceren. Ik geloof sterk in het bevorderen van positieve interacties en het opbouwen van sterke relaties. Geweldloze communicatie speelt daarbij een essentiële rol.

Wat is geweldloze communicatie?

Geweldloze communicatie, een term die is geïntroduceerd door de Amerikaanse psycholoog Marshall B. Rosenberg , is een benadering van communicatie die streeft naar empathie, begrip en wederzijdse verbinding. Het is gebaseerd op de overtuiging dat effectieve communicatie kan bijdragen aan het oplossen van conflicten en het creëren van harmonie in relaties. Het wordt ook wel Nonviolent Communication genoemd, of GC-communicatie. In dit filmpje zie je Marchall  het zelf uitleggen met behulp van handpoppen. Hij gebruikt de giraffe voor peacefull language en de jackal voor violent language.

Eenvoudige tips voor effectievere communicatie

  1. Vitamine A: Actief luisteren is van cruciaal belang om effectiever te communiceren. Dit betekent dat je je volledige aandacht geeft aan de spreker, oogcontact maakt en je openstelt voor wat ze te zeggen hebben. Neem de tijd om te begrijpen wat er echt wordt gezegd, zonder oordeel of onderbrekingen. Dit bevordert een diepere verbinding en zorgt ervoor dat de ander zich gehoord en begrepen voelt.
  2. “Niet klagen maar vragen” In plaats van te klagen over wat je dwarszit, probeer je jezelf te trainen om vragen te stellen. Stel open vragen om meer informatie te krijgen en om de situatie beter te begrijpen. Door vragen te stellen in plaats van te klagen, verschuif je de focus naar een oplossingsgerichte benadering en geef je anderen de kans om hun perspectief te delen. Dit draagt bij aan een constructieve dialoog en kan bijdragen aan het vinden van gemeenschappelijke grond.
  3. Op mijn website vind je waardevolle artikelen over inzicht in je eigen gedrag en dat van een ander of anderen, zoals over zelfleiderschap en de kernkwadranten van Ofman. Deze artikelen bieden inzichten en praktische tips om jezelf beter te begrijpen en effectief te communiceren met anderen. Ze kunnen je inspireren en ondersteunen bij het ontwikkelen van sterke communicatievaardigheden.
  4. Ik kan je helpen door middel van trainingen en workshops op maat, gericht op het ontwikkelen van effectieve communicatievaardigheden, het verbeteren van teamdynamiek en het bevorderen van leiderschap. Bezoek mijn website (Home) voor meer informatie over hoe ik jou kan helpen.
  5. Ter inspiratie beveel ik je van harte het boek “geweldloze communicatie” van Marshal B. Rosenberg aan. Al voor 25 Euro bij BOL heb je makkelijk leesbaar, inzichten in hoe je eenvoudig jouw communicatie kunt verbeteren en zo effectiever leert communiceren. Dat krijg je terug, beloofd!

boek cover

Tot slot

Geweldloze communicatie is een krachtige tool die kan bijdragen aan het opbouwen van sterke relaties en het oplossen van conflicten. Door actief te luisteren en vragen te stellen, kun je jouw communicatieve vaardigheden naar een hoger niveau tillen. Laten we samen werken aan het creëren van een wereld waarin begrip, empathie en verbinding centraal staan. Neem gerust contact met mij op voor verdere vragen of ondersteuning. Laten we samen de kracht van geweldloze communicatie ontdekken en vitamine A gebruiken voor positieve verandering!