Duik je koffer in met Rebelski – Deel 6: Preventie en Arbeidsongeschiktheid

Judy Rebel

8 april 2024

Duik je koffer in met Rebelski – Deel 6: Preventie en Arbeidsongeschiktheid

Welkom terug bij de serie “Duik je koffer in met Rebelski.” Als je de vorige delen hebt gemist, neem dan even de tijd om ze te lezen. In deze serie hebben we de koffer gebruikt als metafoor voor iemands persoonlijkheid. Een koffer pak je zorgvuldig in voor een reis en je draagt zorg voor jouw geestelijke en lichamelijke gezondheid om optimaal te kunnen functioneren en te genieten van je reis. Toch? Deel 6 gaat over preventie. Wat kan je doen om uitval te voorkomen?

Rebelski motiveert mensen. Kompas

Rebelski motiveert mensen. Kompas.

Wat als je koffer rammelt?

In eerdere delen hebben we besproken hoe belangrijk het is om je koffer goed in te pakken. Dit betekent niet alleen dat je de juiste spullen meeneemt, maar ook dat je ervoor zorgt dat je je goed voelt van binnen. Voor werkenden is een goed lopende en gevulde koffer noodzakelijk om goed en plezierig te functioneren en om uitval te voorkomen. De belangrijkste slaagfactor hierin is vitamine A, voor jezelf en je team: oprechte Aandacht en ondersteuning om ervoor te zorgen dat iedereen lekker in zijn vel zit.

Maar wat als het misgaat? Verzuim bezorgt werkenden grijze haren. Toch roep ik altijd: ”ziek zijn overkomt je, verzuim is een keuze”.  Preventie is daarom heel belangrijk om verzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Preventie

Als werkgever kan je met een eenvoudige handreiking die vitamine A geven. Naast weten wat er speelt bij je mensen (weten wat er in de koffer(s) zit!) kan je ook met deze kleine interventies mensen het gevoel geven dat ze ertoe doen. Denk aan: het bieden van financiële hulp; een computercursus, ook al werk je niet met een computer op je werk; rouwtherapie of bedrijfsmaatschappelijk werk.

Een andere manier om arbeidsongeschiktheid te voorkomen, is door samen te werken met externe professionals. Deze experts kunnen jou helpen het verzuimpercentage omlaag te brengen door middel van preventieve maatregelen, het begeleiden van verzuimdossiers, het trainen van teamleiders in de procesgang van de Wet Verbetering Poortwachter, en het voeren van verzuimgesprekken en casemanagement.

Meer lezen?

Verzuimbegeleiding is een tijdelijke oplossing. Het uiteindelijke doel is om aansluiting te vinden met jouw eigen professionals, zodat je duurzame resultaten kunt behalen. Dus neem even de tijd om jouw eigen koffer en die van je team te controleren op reisvaardigheid. Zijn jullie klaar voor de reis die voor ons ligt?

Laten we samen werken aan een gezonde en gelukkige werkplek, waar iedereen de kans krijgt om te groeien en te bloeien. Tot de volgende keer!

Meer lezen over verzuimbegeleiding? Klik dan hier. Zoek je een re-integratie of outplacementbureau? GvMWerkt! uit Amersfoort beveel ik van harte aan. Sinds 2023 werk ik samen met hen bij trajecten in het tweede spoor of outplacementtrajecten. Veel expertise in huis en no-nonsense aanpak.