koffer

Duik je koffer in met Rebelski #2/10

Judy Rebel

12 februari 2024

Duik je koffer in met Rebelski-deel 2 welkom in mijn koffer

Vorige week schreef ik het eerste blog in de deze serie over de metafoor van de reiskoffer voor iemands persoonlijkheid. Vandaag deel twee waarin ik in mijn eigen koffer duik. Dit gaat over persoonlijk leiderschap.

Vorige week rondde ik de leergang teamcoaching bij Teamchange van Martijn Vroemen succesvol af en kan ik mij Teamchanger noemen én ben ik geregistreerd professional bij STiR.

Daar ben ik trots op natuurlijk maar in de leergang vóór dat slotmoment op 8 februari 2024, moest ik diep in mijn eigen koffer duiken. Want hoe kan je een goede teamcoach zijn als je je eigen rode en groene knoppen niet kent en niet weet welke mechanismen je hebt ontwikkeld in je leven en nog steeds in stand houdt waardoor het ineffectief wordt?

De transactionele analyse en het systemisch coachen door patronen inzichtelijk te maken, de seven habits van Covey, deep democracy van Jitske Kramer hebben mij onder meer geïnspireerd en veel geleerd over mijn gevoel en gedrag.

Haast

Zo kwam ik er achter dat in mijn koffer altijd haast zit. De basisstukken zit er wel in voor mijn reis en ik kan snel schakelen als er iets ontbreekt. Toch zou ik een stuk productiever zijn als ik meer de tijd zou nemen om te pakken. Daarnaast kan de ordening in mijn koffer beter. Door goed te ordenen kan ik als dat nodig is sneller bij mijn spullen en dat maakt mij effectiever. Soms lukt het mij niet om de koffer netjes en met geduld in te pakken. Met de wijsheid van nu vraag ik om hulp. Dat zou ik eerder niet zo snel gedaan hebben en dat kost mij uiteindelijk mega veel energie.

Zelfleiderschap

Zelfleiderschap en een kritische blik op je koffer houden is een proces dat je hele leven doorgaat. Daarin maak je fouten en daar leer je van. Het hoeft niet perfect, goed is vaak al goed genoeg. Communiceer daarover op je werk en in privé, vraag naar de verwachtingen en behoeftes. En geef Vitamine A!

Om effectiever te communiceren en te werken helpt het mij door te vertragen, meer rust te nemen, te reflecteren en te luisteren.

Wat zou jou helpen? Wat heeft jouw team nodig? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal en jouw koffer(s)!