koffer

Duik je koffer in met Rebelski #1/10

Judy Rebel

29 januari 2024

Duik je koffer in met Rebelski: deel 1-Op reis naar geluk

Heb jij je vakantie al gepland? We worden doodgegooid met commercials om nu je reis te boeken, ”jouw kans op geluk en rust”. Ik geloof er niet in dat je in een paar weken per jaar kunt ontspannen en de accu weer kunt opladen voor de overige (werk)weken. Daarnaast is kennelijk een nieuw format aangeboord sinds ”special forces”. Zet een groep mensen bij elkaar en laat ze ”survivallen”. Met veel interesse bekijk ik de groepsdynamiek en grenzen die worden verlegd. Dat zette mij aan het denken. De koffer is een mooie metafoor voor persoonlijk leiderschap.

lijntekening bergen

Binnen- en buitenwereld

Geluk en rust (en dus ook ongeluk en stress) zitten in jezelf en niet in personen of omgeving. Een reis is slechts verrijkend en geen voorwaarde voor geluk. Kijk eens goed naar jouw binnen- en buitenwereld.

En zo kom ik op de metafoor van je koffer. Stel je eens voor dat jouw persoonlijkheid een koffer is. Ik daag je uit om eens goed in jouw koffer te duiken. Of stel je jouw team eens voor: al die koffers of reistassen op een rijtje. Zijn jullie klaar voor de reis, of rammelt er nog wat aan de bagage? Persoonlijk leiderschap is een proces dat je leven lang doorgaat.

lijntekening koffer

  • Die koffer(s). We slepen ‘m overal mee naartoe – vol met ervaringen, eigenschappen en misschien ook wat onverwachte souvenirs.
  • Wat neem je altijd mee? Wat zou je liever thuislaten? En belangrijker nog, wat zou er nog in kunnen passen?
  • Is jouw koffer een grabbelton van avonturen of meer een strak georganiseerde tas? Hoe orden je de inhoud eigenlijk?
  • Heb je er wielen onder, en piepen en kraken ze of loopt het nog soepel?
  • En waar gaat de reis naartoe? Een luxe resort of ga je je grenzen verleggen en op avontuur?

Elke twee weken ga ik op maandag een thema behandelen met dezelfde koffer als metafoor. Wat zit er in jouw koffer? Is jouw teambagage op orde? Laat het me weten en deel jouw kofferavonturen in de reacties! Tot de volgende duik op maandag.

Meer lezen?

Klik hier voor de andere blogs in de serie en over waar ik zoal tegenaan loop in de praktijk van teamcoaching, verzuimcoaching en loopbaancoaching.

Met nieuwsgierigheid, Judy Rebel