Interne of externe loopbaanbegeleiding?

verkeersbord rotondeSoms belandt jouw werknemer op een rotonde en weet niet welke afslag te nemen als het gaat om zijn ontwikkeling. Als je beschikt over interne professionals zoals hr- of vitaliteitsadviseurs kan je ervoor kiezen dit bij hen neer te leggen. Mijn ervaring is echter dat deze mensen al druk genoeg zijn en dit soort klussen ”erbij” doen en daardoor niet de aandacht kunnen schenken aan de loopbaanontwikkeling die nodig is. Het voordeel van een interne professional inschakelen is dat deze persoon de organisatie en de mensen goed kent. Nadeel is dat als de rollen niet helder zijn voor de betrokkenen, de professional voor vervelende dilemma’s kan komen te staan.

Dit zorgt voor frustratie bij jou als ondernemer en bij de interne professional en bij de medewerker waar het om gaat. Die wil zich gehoord en gezien voelen namelijk (dit noem ik vitamine A).

Natuurlijk kan je zelf aan de slag door het lezen van zelfhulpboeken of artikelen en gratis tests op internet. Fantastisch als je met dit kleine duwtje in de rug verder komt!

Een andere oplossing is een professional in dienst nemen die zich bezig gaat houden met de duurzame inzetbaarheid van jouw mensen of teams. Deze pagina gaat over het inschakelen van externe loopbaanbegeleiding.

Mogelijke loopbaanvragen

Vanaf het moment dat je de arbeidsovereenkomst hebt ondertekend begin je samen aan een reis. Meestal bespreek je ook waar die reis naar toe gaat en hoe de route ongeveer eruit ziet. Tijdens die reis kan er van alles gebeuren op het werk of privé waardoor die route niet lekker gaat.

  • Ik wil graag iets nieuws leren maar weet niet wat, ik ben bang dat ik mij anders ga vervelen.
  • Hoe maak ik optimaal gebruik van de kwaliteiten van mijn mensen of teams? Ik heb het gevoel dat er ”meer” in zit.
  • Heb je het gevoel ALTIJD tijd tekort te komen?
  • Waar wil je zijn over twee, drie, vier, vijf jaar?
  • Is mijn team nog op ”oorlogssterkte”?

Oplossingen

Hulp bij zoeken naar oplossingen

Het kan helpen om een professional in te schakelen. Deze professionals noemen zichzelf bijvoorbeeld loopbaancoach of lifecoach. Ik heb een artikel geschreven over welke vormen van coaching er zijn en mijn visie daarop. In het artikel verwijs ik naar een aantal coaches met elk hun eigen aanpak. Hierdoor ben je in elk geval beter geïnformeerd over de mogelijkheden.

Inschakelen van een professional

Een professional kan je onder meer helpen bij:

  • Persoonlijke ontwikkeling ook wel zelfleiderschap genoemd;
  • Loopbaanbegeleiding waardoor jij of jouw mensen plezierig, zonder stress vanuit kwaliteiten kunnen toewerken naar de stip op de horizon;
  • Een verbeterplan opstellen waardoor minder werkstress wordt ervaren;
  • Het verzorgen van een assessment of studiekeuzetest waardoor inzicht verkregen wordt in (voorkeurs)gedrag in bepaalde situaties. Dit kan handig zijn bij het kiezen van een passende studie, opleiding of carrièrepad of als je de kwaliteiten meer wilt inzetten in je huidige job of team;
  • Bemiddeling of coördinatie bij het tweede spoor in geval van verzuim/ziekte;
  • Bemiddelen bij conflicten.

Het stappenplan voor loopbaancoaching

  1. Gratis intake (telefonisch, teams, op locatie naar keuze)
  2. Plan van Aanpak met desgewenst online intake voor de deelnemer(s)
  3. Evaluatie en overdracht naar interne professionals