De zon komt altijd weer op.

Duik je koffer in met Rebelski – Deel 7: Balans tussen Werk en Privé

Judy Rebel

22 april 2024

Duik je koffer in met Rebelski – Deel 7: Balans tussen werk en privé

Naar aanleiding van dit nieuwsitem met als titel ”Ruim kwart ouders laat ouderschapsverlof schieten” heb ik besloten deel 7 van de blogserie Duik je koffer in met Rebelski over de balans tussen werk en privé te schrijven. Daar is kennelijk iets mee aan de hand. Waarom is de regeling ”betaald ouderschapsverlof” die bedoeld is ter aanvulling van de bestaande verlofregelingen en voor jonge ouders om meer tijd met hun gezin door te kunnen brengen niet interessant? En waarom is het verzuim onder jongvolwassenen zorgwekkend hoog?

Welkom terug bij de serie “Duik je koffer in met Rebelski.” Als je de vorige delen hebt gemist, neem dan even de tijd om ze te lezen. In deze serie hebben we de koffer gebruikt als metafoor voor iemands persoonlijkheid en de uitdagingen die we tegenkomen op onze reis door het leven. Vandaag gaan we het hebben over een essentieel aspect van die reis: de balans tussen werk en privé.

Geen opname verlof, wel verzuim

Ziek zijn overkomt je, verzuim is een keuze. Waarom nemen jonge ouders geen verlof op en wordt er tegelijkertijd meer verzuimd? De regeling ”betaald ouderschapsverlof” is voor veel jonge ouders financieel niet haalbaar, komt uit het onderzoek. Waarom is 70% van het bruto loon een probleem terwijl er tegelijkertijd veel stress wordt ervaren? Terug naar de koffer.

Het belang van balans en stoppen met curling

Zoals je inmiddels wel weet als je deze blogserie volgt, is een met zorg gevulde koffer essentieel voor een geslaagde reis, maar wat als die koffer uit balans is? Net zoals een overvolle koffer ons uit evenwicht kan brengen tijdens het reizen, kan een onbalans tussen werk en privé ons leven verstoren en ons welzijn beïnvloeden.

Soms worden jonge ouders, ook wel cynisch “curling ouders” genoemd, verleid om elk obstakel uit de weg te ruimen voor hun kinderen, net zoals de steen bij curling wordt voortgeduwd om een glad pad te creëren. Hoewel dit vaak voortkomt uit liefde en zorgzaamheid, kan het leiden tot een gebrek aan zelfstandigheid en veerkracht bij kinderen.

De impact op verzuim

Die cultuur van overbescherming kan ook van invloed zijn op de balans tussen werk en privé voor ouders. Het ouderschapsverlof is bijvoorbeeld een waardevol instrument om die balans te bereiken, maar veel jonge ouders maken er geen gebruik van vanwege financiële zorgen. Dit kan leiden tot hoger verzuim onder jonge ouders, wat op zijn beurt weer invloed heeft op hun welzijn en dat van hun gezin.

Het belang van een zorgvuldig samengestelde koffer

Het is daarom essentieel om te streven naar een zorgvuldig samengestelde koffer, waarin zowel werk als privéleven een gezonde plek hebben. Werkgevers kunnen hierbij een cruciale rol spelen door ondersteunende maatregelen te bieden, zoals flexibele werktijden, ouderschapsverlof met behoud van salaris, en programma’s voor werk-privébalans. Maar ik vind het een verkeerd signaal om alles op de werkgevers af te schuiven. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid voor het vullen en organiseren van je koffer. Dit betekent keuzes maken. Keuzes die goed zijn voor jou en dus ook voor jouw omgeving. Keuzes maken betekent ook niet alles maar te willen en dingen te laten. En kiezen doe je met je verstand én gevoel, en daarmee accepteer je ook de gevolgen van je keuze en dat geeft lucht.

Een belangrijke slaagfactor voor zowel werknemer als werkgevers is vitamine A, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Met oprechte aandacht weet je wat er speelt bij je mensen en kan je hulp bieden daar waar nodig. Ga dat gesprek aan met jonge ouders. Het is een andere generatie met andere uitdagingen dan wij vroeger. Oordeel niet maar ga het gesprek aan, daar kom je verder mee, dat beloof ik.

Tot slot

Laten we werken aan een cultuur waarin het evenwicht tussen werk en privé wordt gewaardeerd en ondersteund, zowel voor ouders als voor iedereen die op reis is door het leven. Laten we samen werken aan een gezonde en gelukkige werkplek, waar iedereen de kans krijgt om te groeien en te bloeien door elkaar aandacht te geven en te vragen wat iemand nodig heeft. Preventie kan verzuim voorkomen.

Meer weten, lees dit artikel over verzuimcoaching, of alles over verzuim. Behoefte om eens te sparren wat je aan preventie kunt doen? Neem dan contact met me op of boek direct een afspraak.