BAM! Boksen & Coachen = Bokscoaching!

Judy Rebel

3 december 2024

BAM! Boksen & Coachen = Bokscoaching!

Als je BAM googelt komt als eerste de bouwgigant naar boven en vervolgens de afkorting van Business Activity Monitoring. Mijn BAM! met uitroepteken staat voor Boksen Als Agogisch Middel. Met deze blog neem ik je mee naar de BAM! dag van 26 november 2024. In het artikel heb ik fragmenten uit het boek ”Spreken is zilver, boksen is goud” van Berend Oosterhuis gebruikt.

Agogisch?

Ten eerste het woord ”agogisch”. Klinkt als ”iets leren” toch? Wikipedia geeft als definitie ”Agogiek is de leer van het begeleiden, aansturen of beleidsmatig mogelijk maken van veranderingsprocessen bij mensen opdat ze meer grip krijgen op hun leven. Deze sociale wetenschap bestudeert hoe mensen veranderen en geeft aanwijzingen over de manier waarop dit kan worden beïnvloed en begeleid”.  Berend Oosterhuis, de oprichter van Bokscoaching , gelooft in de veranderkracht van vechtsport en boksen in het bijzonder. Hij noemt dit Bokscoaching.

Bokscoaching?

Onder Bokscoaching wordt verstaan: ”alle begeleiding en behandeling met vechtsport als leerinterventie”. Boksen is voor leken de meest toegankelijke vechtsport, vandaar dat gekozen is voor de naam Bokscoaching.

Bokscoaching is een vorm van ervaringsleren en daagt je uit ”om te ontdekken door te doen”. Zodra je gaat bewegen passen woorden niet meer om je te presenteren en ga je uit je hoofd. Je ”ont-dekt en ont-maskert” als het ware. Door te bewegen vertel je je verhaal en is het een krachtige leerinterventie. Waarom werkt het?

  1. Vechtsport is direct
  2. Vechtsport is confronterend
  3. Vechtsport heeft een stoer imago
  4. Vechtsport pakt oud zeer aan
  5. Vechtsport laat mensen hun kracht vinden
  6. Vechtsport leer je non-verbaal oefenen met confrontaties
  7. Toegankelijk voor iedereen, je hoeft niet te kunnen boksen

Boksen & Coaching

Of je Bokscoaching nu toepast in individuele- of teamcoaching, het thema afstand en nabijheid heeft het altijd in zich. Voor mij als coach geeft dit een schat aan informatie. Door deze manier van werken ben je gelijkwaardig aan elkaar en vervallen etiketten zoals titel, functie of milieu. Door te boksen zie je hoe iemand of een groep functioneert. Het laat bijvoorbeeld zien of iemand gespannen, afwachtend, aanvallend of voorzichtig is en hoe behoeftes worden afgestemd (of juist niet).

Het mooie van Bokscoaching voor mij is het integraal leren. Door de combinatie van bewegen, kijken en voelen, worden verschillende breingebieden geactiveerd waardoor het beter blijft hangen.

Mijn BAM!dag

BAM!

Boksen inzetten als agogisch middel is goud!

Omdat ik Berend al een tijdje volg op socials en zie wat voor mooie dingen hij met Bokscoaching doet en ik een enthousiast hobby bokser ben durfde ik het aan om als 54-jarige me aan te melden voor de BAM!dag. Ik wilde onderzoeken of Bokscoaching iets is dat ik kan gaan aanbieden in de toekomst. Daarvoor moet je eerst deze dag (level 1) doorlopen en dan kan je ervoor kiezen om een level 2 vervolgopleiding te kiezen of de gehele coachopleiding te doen.

Deze dag zal ik nooit vergeten. Berend is een inspirerend trainer die kundig met humor de theorie en praktijk aan elkaar plakt. Ook alle oefeningen die een logische opbouw hadden, hebben we met elkaar doorlopen. Starten met blote handen en eindigen met boksoefeningen met de handschoenen aan en variaties geleerd voor als deelnemers het spannend vinden om dit te doen. Voor mij ook een leerinterventie want ik ben mezelf tegengekomen.

In de DISC-kleuren scoor ik hoog op geel (interactief) en rood (dominant). De angsten die bij deze stijlen horen zijn respectievelijk de angst om niet erkend worden en controleverlies. Het grootste gedeelte van de oefeningen probeerde ik het vooral ”leuk” te houden voor mezelf en voor mijn maatje en pakte daarmee ook de controle. Lekker chill voor mij dus. Bij de laatste oefeningen moest je een vechtsituatie met elkaar doen. Daar raakte ik volledig de controle kwijt en kon het ook niet meer ”leuk” houden en kreeg ik ”error”. Door er even uit te stappen herpakte ik mezelf. Hiermee heb ik ondervonden wat Bokscoaching als interventie bloot kan leggen.

Mijn leerpunt is duidelijk om ”uit mijn hoofd te stappen en dingen gewoon te laten gebeuren”.  Maskeren heeft geen zin, het komt er toch wel uit!

Vervolg

Boksen is goud

Boksen is goud

Deze methode wil ik in 2025 gaan aanbieden voor groepen. Denk aan teambuilding met collega’s of inschrijving op individuele basis. Zoals Berend zo mooi zegt:

”Als je mensen in beweging wilt brengen, zet je ze toch niet aan tafel?”

Ik houd je op de hoogte.

Tot Boks!