Wat voor eendje? Nou, geen gansje in elk geval. Wat ik daarmee bedoel lees je onder de afbeelding.

Peoplekeys publiceerde onlangs deze #lightersideofdisc, waarmee op een komische manier per DISC-stijl de reactie wordt getoond als iemand wordt gewezen op spelfouten.

Als I-D-C heb je aan mij dus een verkeerde (de C-stijl in elk geval), aldus een onderzoek van de universiteit van Michigan dat van tijd tot tijd weer opduikt.

Uit dit onderzoek zou blijken dat personen die anderen corrigeren op hun spelling onaangename mensen zijn. Zoals dit bericht van RTL Nieuws uit 2016. Het originele artikel van de universiteit van Michigan is van maart 2016 en spreekt over ‘grammar police’. Het artikel werd lekker geknipt en geplakt door de socials, en die gebruiken labels als ‘grammarnazi’ of DT-fetisjist. Terwijl het onderzoek maar een populatie van 83 mensen betreft en het alleen maar gaat over spelling in e-mails, maar goed.

Gelukkig vond ik ook een tegengeluid, ook weer naar aanleiding van dit veelvuldig aangehaalde onderzoekje. Nu.nl checkte of ’taalfoutverbeteraars’ echt van die vervelende types zijn. Op 21 november 2018 beoordeelt Nu.nl de stelling “Mensen die graag taalfouten van anderen verbeteren, zijn onaangename personen” als onbewezen.

Ik ben er dus zo eendje. Ik houd van onze Nederlandse taal. Ik ben een tekstenfetisjist. Melkpak, literatuur, niemendalletjes, lokale sufferdjes, webteksten….. ik verslind ze allemaal. Correct Nederlands spreken vind ik belangrijk omdat ik trots ben op onze cultuur en taal hoort hier nu eenmaal bij. Ook ik ben niet feilloos natuurlijk, daarom waardeer ik het als een ander mij op mijn spelfouten wijst.

Door iemand op spelfouten te wijzen wil ik bereiken dat iemand in elk geval taalbewuster wordt. En de dyslecten onder ons kunnen natuurlijk altijd een collega, vriend of familielid vragen om mee te kijken vóór de publicatie, want de spellingscontrole op de computer is niet betrouwbaar genoeg.

Lezen vormt nog steeds de basis voor correct leren spellen. Helaas krijg ik mijn jongste kinderen niet meer aan het lezen. En een boek verslinden zorgt er echt voor dat je je woordenschat en gevoel voor taal ontwikkelt. Als je de moeite neemt om jouw teksten (ongeacht het medium of middel) met zorg te formuleren toon je respect voor de lezer.

Ik sluit af met Nederlandse cultuur. Het duo dat als geen ander als zodanig op dit onderwerp kernachtig kan reflecteren zijn de heren Van Kooten en De Bie. Klik hier voor het fragment met neerlandicus Dr. Kipping uit Keek op de week.

9 april 2021, Rebelski.nl, Judy Rebel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *