Duik je koffer in met Rebelski-deel 5/10 Omgaan met verandering

Judy Rebel

25 maart 2024

Blogserie: Duik je koffer in met Rebelski – Deel 5: Omgaan met verandering

Welkom terug bij de serie “Duik je koffer in met Rebelski.” Als je de eerste vier delen hebt gemist, klik dan op deze link.

In deze serie gebruiken we de metafoor van de koffer voor iemands persoonlijkheid. Net zoals we onze koffer organiseren voor een reis, moeten we leren omgaan met de constante stroom van veranderingen in ons leven en in onze teams.

Terugblik op de vorige blogs

In Deel 1 hebben we ontdekt dat geluk en rust in onszelf zitten, niet alleen in de bestemming van een reis. Deel 2 bracht ons naar de inhoud van onze persoonlijke koffers, en Deel 3 liet ons zien hoe teams keuzes maken en samenwerken op hun reis. In Deel 4 hebben we de kracht van Vitamine A, oftewel Aandacht, verkend in zowel persoonlijke als professionele contexten.

De koffer van verandering voor individuen

Stel je voor dat je je koffer aan het inpakken bent voor een reis, maar voordat je vertrekt, verandert de bestemming plotseling. Hoe ga je om met deze verandering? Net zoals we moeten nadenken over welke kleding en benodigdheden we meenemen, moeten we ook nadenken over hoe we ons aanpassen aan veranderingen in ons leven. Soms moeten we dingen achterlaten die niet meer passen bij onze nieuwe bestemming, en soms moeten we nieuwe items toevoegen om ons voor te bereiden op het onbekende. Sta ook eens stil wat verandering bij je doet. Word je er onrustig van of omarm je het avontuur?

De koffer van verandering voor teams

Teams worden geconfronteerd met constante veranderingen. Nieuwe projecten, nieuwe teamleden, organisatiewijzigingen, veranderende doelen – het zijn allemaal aspecten van het zakelijke landschap die voortdurend in beweging zijn. Hoe kan een team effectief omgaan met deze veranderingen? Net zoals individuen moeten teams leren om flexibel te zijn en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ze moeten samenwerken om de inhoud van hun “teamkoffer” aan te passen aan de veranderende behoeften en doelen. Dit is op papier en volgens AI zoals het is. De praktijk is weerbarstiger en dat komt doordat we mensen zijn en geen robots. Mensen met wensen en verlangens en bewust en onbewust gedrag. Veranderingen bij organisaties hebben altijd impact op de groepsdynamica. Het succes hangt voor een groot deel af van de (team)leiding. Goed voorbeeld doet goed volgen en voldoende vitamine A doen veel.

Vijf tips voor het omgaan met verandering

  1. Blijf flexibel: Sta open voor nieuwe ideeën en benaderingen. Flexibiliteit stelt je in staat om je aan te passen aan veranderende omstandigheden en maakt het gemakkelijker om met onverwachte wendingen om te gaan. Ben je van nature niet zo flexibel, kijk dan wat er binnen jouw invloedssfeer licht en focus je vooral niet op zaken die niet binnen jouw invloedssfeer liggen.
  2. Focus op het positieve: Probeer de voordelen en kansen te zien die verandering met zich meebrengt. Richt je op de mogelijkheden voor groei en ontwikkeling, zelfs als de verandering in eerste instantie uitdagend lijkt. Kom je hier niet uit omdat je het nut er niet van inziet, praat erover met je collega’s of leidinggevende. Ga het niet opkroppen, dan maak je de ”sukkelkeuze”. Het bespreken van je gevoelens en ervaringen kan helpen om stress te verminderen en nieuwe perspectieven te krijgen.
  3. Leidinggevenden, communiceer duidelijk: Houd communicatielijnen open en wees transparant over de redenen achter de verandering en de verwachte impact ervan. Duidelijke communicatie helpt om verwarring en weerstand te verminderen. Heb oog en oor voor iedereen in het team, ook de minderheid die een andere visie heeft wil gehoord worden. Geef iedereen vitamine A.
  4. Erken en werk met weerstand: Weerstand tegen verandering is vaak een teken van onvervulde behoeften of onopgeloste conflicten. Neem de tijd om de onderliggende redenen voor weerstand te begrijpen en werk samen aan constructieve oplossingen.
  5. Leer van eerdere ervaringen: Reflecteer op eerdere veranderingen en hoe je ermee bent omgegaan. Identificeer wat wel en niet heeft gewerkt en pas deze inzichten toe om beter voorbereid te zijn op toekomstige veranderingen.

Omgaan met verandering is een uitdaging voor zowel individuen als teams, maar met de juiste mindset en strategieën kunnen we deze uitdagingen overwinnen en sterker uitkomen aan de andere kant. Voor mij gelden als belangrijke inspiratiebronnen voor persoonlijke effectiviteit: ”seven habits’‘ van Covey, ”deep democracy” van Jitske Kramer, ”Team op vleugels” van Martijn Vroemen.

Tot de volgende duik op maandag.

Met nieuwsgierigheid, Judy Rebel